„Amikor azt gondolod, hogy már minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy." (T. Edison)

Coaching:

Egy együttműködésen alapuló meghatározott célközpontú folyamat, amelyben a coach támogatja a hozzá fordulókat, a számukra legjobb megoldás kialakításában és megvalósításában.

A coaching szakterülete a pszichológia és a tanácsadói szakma között félúton helyezkedik el. Módszertanát tekintve használ eszközöket mind a két területről, de nem nevezhető tanácsadásnak, mert konkrét tanácsokat nem kínál, nem ad konkrét megoldást a problémákra, hanem célirányos kérdésekkel, odafigyeléssel vezeti rá a partnerét a megoldásra. Nem egyezik a pszichoterápiával sem, amely középpontjában az ügyfél személyisége áll, és a múlt elemzésével keresi a választ a lelki sérülés kialakulására és arra, hogyan hat mindez a személy jelenlegi érzelmi életére, viselkedésére. A coaching ezzel szemben a jelenre és a jövőre koncentrál, pszichikailag alapvetően egészséges emberek számára nyújt segítséget adott nehéz helyzetek, konfliktusok, problémák sikeresebb megoldásához (és a folyamat a jelen élethelyzetre és a jövő megoldásaira fókuszál) a múlttal csak érintőlegesen foglalkozik. Nem az okok feltárásán van a hangsúly, hanem a képességeik kibontakoztatásán, saját értékek és erőforrások tudatosításán, illetve azon viselkedési formák átformálásán, amelyek jelenlegi életükben nehézséget okoznak. A coachingnak nem az a célja, hogy feltárja partnere személyiségét, hanem az, hogy motiválja és támogassa személyes és szakmai fejlődését. A figyelem fókuszában a tanulás és fejlődés áll.

A coaching módszertana célfókuszú, a célhoz közvetlenül nem kapcsolódó témák nem részei a folyamatnak.

Coachként fő küldetésemnek azt tartom, hogy támogassam a hozzám fordulókat képességeik kibontakoztatásában, erőforrásaik tudatos használatában illetve abban, hogy tisztább képet kapjanak saját értékeik és aktuális élethelyzetük vonatkozásában. Célom, hogy segítséget nyújtsak azon gondolkodási és viselkedési formák átformálásában, melyek megváltoztatásával jelentős javulás érhető el az egyén magánéleti vagy munkahelyi életminősége és kapcsolatai területén.

Coaching folyamata:

Az első, kedvezményes árú találkozáson megismerkedünk egymással, a coaching fogalmával és feltárjuk a problémát, melynek ismeretében kialakítjuk a hatékony együttműködés kereteit (ár, ülések gyakorisága, helyszín stb.). Ezek alapján eldöntjük, hogy belevágunk-e a coaching izgalmas folyamatába együtt. Az ezt követő alkalmakon irányított beszélgetés zajlik. A coaching folyamat során elhangzott információk szigorúan titkosak. A folyamat során a coach értő figyelmével, releváns kérdéseivel és a beszélgetés célfókuszú irányításával és egyéb technikai eszközökkel, gyakorlatokkal hatékonyan inspirálja a hozzá fordulókat, és a meglévő erőforrásaikat felhasználva és fejlesztve vezeti őket a számukra legjobb megoldáshoz, a közösen megállapított cél eléréséhez. A coach empatikusan végigkíséri a változás útján partnerét és támogatja mindeközben abban, hogy tisztább képet kapjon saját értékei, aktuális élethelyzete és a megoldási lehetőségek vonatkozásában, illetve motiválja és megerősíti a megoldási út kiválasztásában, szükség esetén segíti tanácsaival meglátásaival. Coaching folyamatban egyénre szabottan történik a személyiségfejlesztés, önismeret erősítés és önbizalom növelés és a folyamat alapját képezi a folyamatos kölcsönös visszajelzés.

A coaching folyamat hatékonyságának köszönhetően már rövid idő alatt is jelentős pozitív változások érhetőek el - a coaching folyamata általában 5-10 ülést foglal magában.